Svindlande höjder

24.10.2017 kl. 21:20

 

I somras läste jag "Svindlande höjder" av Emily Brontë. Det var säkert tredje gången, men åtminstone 15 år sedan sist.

 

                              

 

Så jag mindes inte riktigt att den var så otroligt dramatisk och att huvudpersonerna var så förskräckligt känslosamma och intensiva. För det är det som kännetecknar den här klassikern som utgavs första gången år 1847. Kärlek, hämnd och hat. Våldsamt och vansinnigt.

Catherine Earnshaw och hennes fosterbror Heathcliff växer upp tillsammans på Wuthering Heights och trots att de vet att de älskar varandra gifter sig Catherine med en annan. 

Heatcliff försvinner för att återvända flera år senare.Med hämnd i sinnet. Lidande och död följer, trots att inte ett enda mord äger rum. Ett lidande som pågår ännu i följande generation.

Det är passionerat och dystert. Och dysterheten förstärks ytterligare av den mörka omgivningen. De karga och ödsliga hedarna kring Wuthering Heights ligger långt ifrån det övriga samhället och civilisationen.

En roman som skrevs för 170 år sedan men som fortfarande läses och ges ut i nya upplagor! Visst är den värd att återkomma till med jämna mellanrum:)

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola