Den vidunderliga kärlekens historia

07.05.2017 kl. 20:56

 

Den här boken tillhör den typen av berättelser som jag alltid tilltalats mycket av. Berättelser, nästan litet som sagor, från en historisk tid. Fiktiva, men så trovärdiga att man kunde tänka sig att det hänt i verkligheten. Jag hade till exempel romanen "Livläkarens besök" av P O Enquist i tankarna då jag läste den här. 

 

 

                                  

 

Här är det tidigt 1800-tal när huvudpersonen Hercule Barfuss föds i ett glädjehus i Königsberg, det forna Kaliningrad. Med nöd och näppe undgår han vid födseln läkarens impuls att göra en barmhärtighetsgärning. Han är nämligen fasansfullt vanställd och missbildad. 

Det skall visa sig att Hercule är döv. Och således stum. Hans armar är endast små, korta utväxter. Han har gomspalt och kluven tunga. Alla som ser honom ryggar förskräckt tillbaka och han ses som en djävulens skapelse.

Samma natt på samma glädjehus föds ett barn till. En flicka som blir döpt till Henriette. Hercule och Henriette växer upp tillsammans och kommer att betyda allt för varandra. Efter att de skiljs åt i tioårsåldern är det kärleken till Henriette som många gånger skall vara det som får honom att vilja fortsätta leva.

Trots hans missbildade yttre är det däremot inget fel på Hercules förstånd. Och han har begåvats med en sällsynt förmåga. Han kan läsa andra människors tankar. 

När den förmågan uppdagas av personer i maktposition inom kyrkan, leder det till att han anses som farlig och han kommer att jagas under en lång tid framöver.

Otaliga gånger under sina första 25 år är det ytterst nära att han mister livet. Och lika många gånger räddas han mirakulöst och slumpmässigt till livet igen.

Det är ett stort äventyr att följa med Hercules alla strapatser och alla de många oväntade vändningar hans liv tar. Det är spännande och det är fascinerande. Maktbegär och rädsla för att avslöjas leder till grymheter och hämndbegär. Men i slutändan segrar ändå kärleken. 

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola