Vända hem

21.04.2017 kl. 21:35

 

En ung författares debutroman. Yaa Gyasi är född 1989 i Ghana, men uppvuxen i USA. Romanen har fått mycket uppmärksamhet och den jämförs med boken "Rötter" av Alex Haley. Filmversionen från slutet av 1970-talet är det kanske många, liksom jag, som minns?

 

 

                          

 

"Vända hem" är en släktroman som skildrar många generationer. Från slutet av 1700-talet fram till våra dagar.

Två systrar, ovetande om varandra, föds under dramatiska omständigheter och kommer att leva helt åtskilda på olika kontinenter. Afrika och Amerika. Men bägge två, liksom deras efterföljare, är för alltid märkta av slavhandeln.

Det är en viktig, men ingen lycklig saga. Beskrivningarna av slavhandelns grymheter och kolonisatörernas människo-ovärdiga behandling av de afrikanska invånarna är hårresande och verkligen ingen lätt läsning. 

Och på andra sidan jorden, på bomullsfälten i amerikanska södern, är tillvaron lika hård och obarmhärtig. 

Allt eftersom generationerna växlar, förändras livet för de olika huvudpersonerna. Men det finns alltid tydliga band och kopplingar till det förflutna. Många föräldra-barn förhållanden är komplicerade eller traumatiska. Elden är här ett symboliskt element som på olika sätt, men av senare förklarliga skäl, påverkar eller förföljer många av personerna.

Det enda jag har att invända mot den här berättelsen är att huvudpersonerna växlar i en ganska rask takt och man kanske inte alltid får så bra "kontakt" med var och en av dem. Men som helhet tyckte jag mycket om den här boken. En gripande berättelse om ett viktigt ämne som åtminstone jag läst alldeles för litet om.

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola