Återstoden av dagen

03.04.2017 kl. 21:27

 

Den här berättelsen kände jag till som filmtiteln "The remains of the day". Med Anthony Hopkins i huvudrollen. Men jag har inte sett filmen. Och jag hade ingen aning om vem som hade skrivit boken. Det har japanen Kazuo Ichiguro. År 1989.

 

                           

 

Det råkade sig dessutom som så, att jag igår fick syn på en artikel i en av Kims "Världens Historia" tidningar, som behandlade butleryrket i England. Just precis det som den här berättelsen handlar om.

Handlingen i boken utspelar sig under ett fåtal dagar en sensommar 1956, men samtidigt blickar butlern Stevens tillbaka på det som varit. Och läsaren får veta vad som hänt under hans långa tjänstgöring som butler på det anrika godset Darlington Hall.

Att tjäna som butler var alltså inget vanligt arbete. Det var mera som ett kall, en uppgift som krävde hängivenhet och absolut lojalitet med arbetsgivaren. I Stevens fall var arbetsgivaren lord Darlington.

Men när berättelsen inleds blåser nya vindar på gården. Lorden är borta och nu heter arbetsgivaren Mr Farrady. Han är amerikan och är inte uppvuxen som den engelska överklassens godsherrar. Mr Farrady är den som föreslår att Stevens skall låna hans Ford och åka på en veckas semester.

Under bilresan lär man känna Stevens och man får uppleva hur livet kunde te sig på ett stort herresäte under 1900-talets första hälft. Den som sett Downtown Abbey kunde säkert känna igen miljön? Den stränga hierarkiska ordning som gäller inom tjänstestaben. Och det strikta och korrekta tonfallet och beteendet som absolut erfordrades. Inga hemligheter skulle få röjas och känslor skulle döljas.

Butleryrket krävde sitt pris och även Stevens blev tvungen att möta insikten om vad han fått försaka för den prestigefyllda tjänstens skull. 

 

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola