Allt jag inte minns

08.03.2017 kl. 20:45

 

Jag ligger efter med att blogga om böckerna jag läst. Den här boken avslutade jag faktiskt redan under hemresan från Australien. Men... jag skall nog blogga fast mig förr eller senare:)

Jonas Hassen Khemiri är en svensk, rätt ung författare som har skrivit ett antal kritikerrosade böcker. Jag har läst två av hans tidigare romaner och jag har tyckt mycket om dem båda. Liksom jag också tyckte om "Allt jag inte minns".

 

                               

 

Här är det någon, kanske Khemiri själv?, som skall skriva en berättelse om Samuel. Samuel dog i en bilolycka och det är oklart om det var en ren olyckshändelse eller om han körde ut med flit?

För att få reda på vad som hände, vem Samuel egentligen var eller hur han faktiskt mådde, träffar och intervjuar berättaren olika personer som kände Samuel. Personer som hade någon slags relation till honom. Främst är det ändå ex-flickvännen Laide och bästa kompisen Vandad som kommer till tals. 

Bit för bit rekonstrueras de sista åren av Samuels liv. Han skulle fylla tjugosju. Han delade lägenhet med Vandad när han träffade Laide och de blev ett par. Deras förhållande höll ungefär ett år.

Samuels mormor spelar en viktig roll i berättelsen. Hon är dement och kan inte längre bo hemma. Samuel besöker henne ofta och hjälper henne med allt möjligt. Han får låna hennes bil nu och då. Och huset hon bodde i upplåter han, i smyg för sina släktingar, till invandrarkvinnor som flyr undan sina våldsamma män. 

Det visar sig att minnesbilderna om hurudan Samuel var och upplevelserna av olika händelser skiljer sig avsevärt beroende på vem som berättar. Det väcker frågan om man kan visa på att en minns rätt och en annan fel? Alla har ju sin egen personliga tolkning och erfarenhet. Och sina egna personliga minnen. 

"Allt jag inte minns" är en fin berättelse om kärlek och vänskap. 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola