Nattvakten

15.02.2017 kl. 21:30

 

Sarah Waters är en författare som jag visserligen hört om, men som jag inte läst tidigare. Det måste jag ändra på nu. Jag skulle gärna läsa några av hennes andra romaner också.

 

                              

                   

Ett återkommande tema i Waters' romaner är kärlek mellan kvinnor. Också i "Nattvakten" är några av huvudpersonerna homosexuella. Tidsmässigt utspelar sig handlingen under 1940-talet, då det var helt otänkbart för två kvinnor att öppet visa sin kärlek. 

Berättelsen rör sig bakåt i tiden och börjar år 1947. Andra världskriget har tagit slut och Londonborna lever i en stad som sakta börjar återhämta sig efter de svåra bombningarna. Kriget har också satt djupa spår och påverkat många av personerna som vi får lära känna. 

En av dem är Kay Langrish, som liksom många kvinnor under kriget, arbetar som ambulansförare och rycker ut och räddar folk ur rasmassor och brinnande byggnader. I första avsnittet av historien lever Kay ensam och verkar ha svårt att återgå till ett normalt liv efter alla traumatiserande upplevelser.

Sedan har vi Viv, som har ett hemligt förhållande med en gift man. Och Vivs bror Duncan som sitter i fängelse. Och ännu Julia och Helen, som måste dölja sitt förhållande och presentera sig som två väninnor som delar lägenhet.

I de följande avsnitten, åren 1944 och sedan 1941, får man uppleva bombningarna på riktigt nära håll och följa med hur huvudpersonernas öden nystas upp efter hand. Man får förklaringar och ser samband och orsaker till hur det blev som det blev. Ett intressant grepp som jag inte tycker är alldeles vanligt. Det är också mycket välskrivet. Så jag kan bra förstå att den nått ut till så många läsare och nominerats för bland annat Bookerpriset.

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola