Den som stannar den som går

09.02.2017 kl. 20:17

 

Jag har nu kommit igenom tre delar av Ferrantes fyradelade romanserie om väninnorna Lila och Elena. Inte heller trean gör mig besviken, hon skriver bara så väldigt bra.

 

                             

 

I den tredje delen är väninnorna vuxna. Det är slutet av 1960 och början av 1970-talet. Elena har gett ut sin första roman som gjort henne rätt känd. Hon har gift sig och föder två barn. Inser att författarskap och familjeliv inte är någon lätt sak att kombinera.

Också Lila har en son. Hon som aldrig fick möjligheten att studera, har skilt sig efter ett ganska kortvarigt äktenskap och flyttat från Neapel. Hon jobbar först på en korvfabrik där arbetsförhållandena är under all kritik, men småningom tar hon sig upp därifrån och banar sig en väg mot framgång.

Under det tidiga sjuttiotalet råder politisk förvirring i Italien. Kommunister och fascister kämpar om herraväldet och också kvinnorna börjar kämpa för sina rättigheter och för att bryta det patriarkat som så länge hållit dem tillbaka. Det är häftigt och känslorna svallar igen på riktigt äkta italienskt vis.

Vänskapen mellan de två kvinnorna är fortfarande lika ambivalent som den alltid varit. De verkar nog älska varandra, men likväl konkurrerar de och jämför sig med varandra. Så lika men ändå så olika. Det kan gå långa tider utan att de har någon kontakt, men så plötsligt, när det riktigt krisar, ställer de givetvis upp för den andra. 

Och än en gång dyker Nino Sarratore upp. Mannen som de båda har haft en relation till ända från barndomen. 

Jag hoppas verkligen att den fjärde delen skall komma ut snart. Vill så gärna veta vad somhänder fram till den dag då Lila plötsligt försvinner...

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola