Tre små gummor

 

F'låt mig, kära ni, men det var alldeles för frestande...

 

I Trapani för två veckor sedan:

 

Och på vår n:te gemensamma semesterresa. 30 years from now...

 

 

 

14.06.2016 kl. 21:31

Bakslag

 

Alla trädgårdsintresserade vet att det inte alltid är en dans på rosor det här med att plantera och odla. Nej, det kommer bakslag och det går en massa arbete och pengar till spillo ibland när växterna dör eller försvinner av en eller annan orsak.

Genom förhandsplanering och växtkännedom kan man ju undvika en stor del av misslyckandena, men inte ens det räcker alltid till.

Vintern som gick var sällsynt besvärlig för trädgårdens växter. Inte sedan 1980-talet har man på finska Trädgårdsförbundet skådat lika omfattande skador som nu. Gäller både buskar, träd och perenner. I synnerhet höstplanteringarna var extra utsatta. Växterna hann helt enkelt inte rota sig och förbereda sig för vinterns ankomst.

Hos mig är det faktiskt en hel del växter som jag efter hand som våren framskridit har fått konstatera att de bara försvunnit. Eller stora delar av dem. 

Till exempel nävorna. Av mina Ballerinaplantor finns kanske hälften kvar och som om det inte var nog, har de dessutom fått nåt slags angrepp av ohyra som äter upp bladen. Inte en enda blomma i sikte:(

 

 

I samma rabatt har jag en flädersort med riktigt mörka, spetsmönstrade blad och rosafärgade blommor. Inte ett liv på de gamla kvistarna. Dock skjuter den litet nya skott vid roten, så det finns kanske hopp. Idag har jag sågat bort alla torra kvistar. 

Det har jag i och för sig också fått göra förut med den helt vanliga flädern som står i kryddlandet vid växthuset. Den verkar må bra av nedklippning och skjuter nya kraftiga skott. Också den tog jag ner idag.

 

 

När vi kom hem från Sicilien förra lördagen upptäckte jag att aklejorna såg litet märkliga ut. Där har larverna varit framme och mumsat i sig vartenda blad. Kan ju hända att det kommer nya blad litet senare? Suck..

 

 

Ytterligare har rosen "Louise Odier" gått hädan. Och tre nyplanterade enar måste bytas ut. Men då har Plantagen 12 månaders garanti, så troligen får jag nya plantor. Också några andra sorter av geranium har tagit skada, liksom bollvivorna. En stor del av dem är borta. Såå tråkigt!

Plus att hälften av alla narcisslökar som jag planterade i höstas aldrig blommade. Men också där har jag reklamerat och blivit lovad kompensation i höst när jag gör ny beställning. Snällt av Korpikangas tycker jag!

En positiv överraskning upptäckte jag trots allt idag när jag gick omkring med sågen i högsta hugg. Den fina, rosa vallmon, Coral Reef, hade öppnat sig. Och stod litet i skymundan i skuggan. Alltid lika spröd och vacker. Fast omöjlig att fröföröka. Har försökt och dom blir röda. 

 

 

 

 

 

 

12.06.2016 kl. 13:18

Shoppingtime

 

Idag har jag haft en mycket trevlig och givande förmiddag tillsammans med mamsen. Vi hade kommit överens om att gå litet i butiker här i stan. Hon hade behov av nya skor och ett och annat i klädväg.

Vi började med skorna. Det är inte alldeles lätt att hitta bra skor när fötterna är opererade och litet missformade av reuma. Men det lyckades över förväntan faktiskt. Snygga, ljusa Ecco-sportsandaler är beställda och kommer på tisdag. Dom har flera justerbara remmar som sitter på rätt ställe.

Sedan hamnade också ett par helt ljuvliga Sketchers i shoppingkassen. Jag drog ju inte fram telefonen och fotade, men hittade en bild på dem:

 

                  

 

Modellen heter Wildflowers. Skulle passa mer än perfekt i min skogarderob också. Otroligt bekväma på foten är dom dessutom.

Sedan gick vi till den klädaffär som brukar vara litet "farlig" för mig:) Alltsomoftast brukar jag komma ut med nåt trevligt impulsköp i väskan... Dom har kläder i min smak helt enkelt.

Mamma hittade ett par snygga mellanblå byxor. 7/8 längd blir helt perfekt åt henne när hon är så kort. Och dom satt som ett smäck. Till dem två par trevliga t-skjortor. Som hade två viktiga detaljer; tillräckligt långa ärmar och en lagom urringning. Det är inte alltid lätt att hitta. Det blev en så fräsch kombo och hon var själv jättenöjd. 

Nåå, hur gick det med mig då?

Jaa, jag kom ut med tre nya toppar. Helt oplanerat, men nog välbehövligt. Eller nåja, i alla fall är jag värd det:D

Sedan gick vi ännu en sväng till Intersport eftersom jag hade fått rabattkort. Saldo därifrån: ett par härliga, mönstrade Nike-leggings och ett par sköna, mjuka shorts att ha här hemma när jag struttar på gården. 

 

                   

 

Alltså. Bägge damerna var vi mer än nöjda med vad vi fått uträttat på en rätt kort stund. Vilken lyckad shoppingrunda! Ännu gick vi på kaffe till Picnic och hälsade på Hanna som hade jobbtur idag.

 

 

 

11.06.2016 kl. 17:20

Några sista resereflektioner

 

 

Tänkte att jag som sista inlägg kring vår härliga resa skulle skriva ner några allmänna reflektioner kring resmålet och upplevelsen av den nordvästra delen av Sicilien.

- I och med att detta var en resa som jag inte bokade själv, förutom flyget, så gjorde jag medvetet inga större planer eller förberedelser inför veckan. Riktigt skönt faktiskt. Och nyttigt för en som alltid vill hinna och planera in en massa på förhand:)

- Det är alltid underbart med nya och annorlunda landskap. Men allmänintrycket av Marsalatrakten så här litet utanför turistsäsong blev nog att det är rätt förfallet och skräpigt. Otroligt nedskräpat överallt faktiskt. Vilket är jättesynd.

Men sedan var ju vyerna med höga bergstoppar och fälten med vin- och olivodlingar alldeles underbara. Och de som besökte staden Corleone kunde också berätta att det var otroligt vackert däromkring.

 

 

- Trafiken. Huhhuja! Både i det område vi bodde och i städer som Trapani och Palermo kändes trafiken kaotisk och osäker. På våra förmiddagspromenader susade bilarna förbi i hög hastighet. Gatorna var supersmala och det saknades nästan helt trottoarer.

Och vår utfärd till Palermo blev nästan bara ett enda köande och sittande i den fullkomligt igenstockade stadstrafiken. Ett rent under att vi kom därifrån utan en skråma i bilen.

 

 

- I området där vårt hus låg, 5 km från Marsala centrum, var alla gårdar omgärdade av höga murar. Järnportar och vakt(?)hundar bidrog till att man fick en känsla av att folk var tvungna att låsa om sig och skydda sin egendom ordentligt. Har inte kollat upp fakta, men månne kriminalitet är ett ganska stort problem där? Vi kände oss i alla fall helt trygga både i huset och överallt där vi rörde oss.

 

 

- Slutligen kan jag bara rekommendera hyrandet av ett hus eller lägenhet. Passar synnerligen bra då man är ett större gäng. Nu hade vi möjlighet att spendera mycket tid tillsammans utan att hela tiden behöva kolla klocka eller bestämma plats. Men ändå fanns friheten att göra saker på egen hand då vi hade separata hyrbilar.

Johan och Nine gjorde nog ett gott val när dom hittade den här villan åt oss, tack för det! Är nån intresserad så hittar man uthyrningsföretaget på nätet, Scent of Sicily. Dom har ett stort utbud villor på olika platser på Sicilien.

Och ännu tusen tack till det fina ressällskapet! Nu får vi bara njuta av reseminnena tills det blir dags att planera och boka följande gemensamma tur<3

 

 

 

08.06.2016 kl. 21:42

Fler Sicilienbilder

 

Den främsta orsaken till att vi reste till Sicilien var att det nu var de två yngstas tur att fylla jämna år. Småsystrarna blir mogna damer även de<3

Här är de båda kvällen då det firades litet extra. Finmiddag och tårta, blommor och små presenter.

 

 
 
Förutom all samvaro och chillandet vid poolen hann vi också med en hel del annat under vår semestervecka.
 
Vi hade tre hyrbilar och under dagarna kunde vi på varsitt håll bege oss på utfärder åt olika håll. De två shoppingglada körde till Italiens största outlet och gjorde finfina fynd.
 
En av oss (inte jag!) tränade för Vätternrundan och hade hyrt cykel. 
 
 
 
Somliga gjorde förmiddagsrundor till fots istället.
 
 
 
Första dagen gick vi förbi en närbelägen vingård, som också var en skola. För blivande vinodlare? Druvorna är ju inte färdiga så här års, men mannen som vi talade med bjöd oss att smaka på mullbär. Goda! 
 
 
 
 
 
En av bilturerna vi gjorde gick till Erice. Som är en liten bergsby uppe på ca 850 m höjd ovanför staden Trapani. En slingrande och rätt smal väg upp. Väl där hade man en vidunderlig utsikt över omgivningarna.
 
 
Lunchade gjorde vi på en utsiktsterrass. 
 
 
Efterrättsbakverk tipici siciliani.
 
 
 
Den sicilianska keramiken igen är fantastiskt färggrann och vacker. Skulle mycket gärna ha hämtat med mig hem ett krus eller ett vackert fat, men risken för kras i kappsäcken fick mig ändå att avstå.
 
 
 
 
 
07.06.2016 kl. 19:58

Marsala, Sicilien

 

Nu är vi hemma igen efter en fantastisk vecka på Sicilien. Två storasystrar, två småsystrar och fyra äkta hälfter. Åtta vänner i en lyxig villa utanför Marsala. Kan väl inte bli annat än ååsm.

Har haft litet fullt upp med att tvätta och fixa idag så jag gör ett kort första inlägg med några bilder. Lägger upp mer sen. Bilderna är alla tagna av Kim. Och på den nedersta bilden hann han själv också med:) 

 

Syrran och hennes man, Kim och jag åkte iväg på söndag morgon. Planet från Stockholm igen hade landat sent lördag kväll. Här på första bilden vankas det välkomstskål precis när vi anlänt.

 

Det allra bästa med det här boendet var förutom köket, den stora poolen. 

 

Simma och sola brukar inte höra till mina vanligaste sommarsysselsättningar, men här var det bara så otroligt skönt att ta sig ett dopp när man legat en stund och läst i solen.

 

I det välutrustade köket lagade vi lunch och middag så gott som varje dag. Alla tillsammans. Så dukades stora bordet ute på den ena altanen och där satt vi sedan länge och väl. Skålade litet, pratade, skrattade, lyssnade på musik och njöt av tillvaron.

 

 

 

 

05.06.2016 kl. 20:21

Väskan är packad

 

Sitter ner för en kort stund denna lördagskväll. Vilar fötterna litet. Njuter av ett glas vitt vin och slukar ännu en bit av den goda tårta som bjöds på dimissionsfesten idag. Vi har nämligen firat mosters yngre guldgosse Ludvig<3

Han har tagit merkonomexamen och det var stor, härlig baluns hemma hos syrran. Känns mycket bra att ha haft möjlighet att hjälpa till med köksbestyr - och återgälda den hjälp jag fick ifjol på Hannas studentfest. Familjen är bäst!

Och nu... är också kappsäckarna packade. Om sisådär sex timmar ringer väckarklockan och vi styr kosan mot flygfältet. Flyget tar oss till Sicilien där vi skall tillbringa inkommande vecka. Återkommer med ett resereportage. Ha det så gott till dess, kära vänner:)

 

 

 

28.05.2016 kl. 21:48

Jag är Malala

 

Vi vet alla vem Malala Yousafzai är. Vi vet vad som hände henne för snart fyra år sedan. Och att hon som den yngsta någonsin tilldelats Nobels fredspris. Det var år 2014.

 

                  

 

Boken där hon berättar sin otroliga historia har hon skrivit tillsammans med Christina Lamb och den kom ut 2013. Ett år efter mordförsöket på henne.

Det är mycket man får lära sig och veta här. Om Pakistan och landets historia. Om de politiska förhållandena som rått där under årens lopp. Om strukturer och system som byggts upp. Och om dem som utmanar dessa.

Malalas familj hör till dem som vågade ifrågasätta och gå emot de allt mer destruktiva regler som styrde samhället. Men de blev också tvungna att lämna landet för att det blev för farligt för dem där.

Det handlar givetvis mycket om Malala själv, om hennes familj och om hennes skolgång. Det är ju tack vare pappan som Malala över huvudtaget hade möjlighet att gå i skola. Inte värst många flickor i Pakistan har haft det. 

Malalas pappa grundade skolor för både pojkar och flickor. För honom betyder utbildning allt. Framtid. För alla. Och det är ju med hjälp av pappans och familjens stöd som Malala har kommit att bli den unga kämpe och försvarare av skolgång för flickor som hon är. Inte bara pakistanska utan flickor runt om i hela världen.

Det här är en otroligt intressant bok. Och Malala är en fantastiskt ung kvinna med en styrka och målmedvetenhet som man knappt kan tro att är möjlig. Hennes kamp och idoga arbete har belönats med Nobels fredspris, men också med ett flertal övriga priser. Prispengarna brukar hon skicka direkt till Pakistan för att upprätthålla skolor och stöda flickornas skolgång.

För tillfället bor Malala och familjen i Birmingham i England. Dit hon flögs för att opereras och vårdas efter att hon blivit skjuten i huvudet. I Birmingham går hon nu i skola och siktar på en universitetsutbildning.

Trots att dom funnit sig väl tillrätta, är det både Malalas och resten av familjens högsta önskan att en dag kunna återvända till sitt hemland.

 

 

 

25.05.2016 kl. 22:41

Humlesurr

 

Mellan vårt hus och garaget står en gulbarkig hägg, Prunus Maacki på latin, som just nu står i full blom. Blomningen är dock inte så väldigt iögonenfallande. 

Dels är trädet så högt och vi har tagit bort de lägst växande grenarna efter hand, för att kunna gå fritt under trädet. Och dels är blommorna vita och bladen skirt gulgröna, så i synnerhet som här, då solskenet lyser genom grönskan, försvinner blommorna en aning.

 

 

Men blomningen kan verkligen inte gå en omärkt förbi, för hela gården är fylld av ett dovt och intensivt surr. Måtte vara tusentals humlor som festar på där uppe i trädkronan. Vilket kalasande häggen ändå bjuder på. 

 

 

Bilden här under är tagen på morsdag, då bergkörsbäret stod i blom. Humlorna var i farten redan då. Och Lucas och Kim hade en litet fotoduell: vem tar bästa humlebilden?

 

Det blev flera roliga foton. Här på en av Kims bilder sveper humlan Hubert med fart förbi till nästa blomma.

 

 

22.05.2016 kl. 21:06

Den magiska lådan

 

För en vecka sedan öppnades på Emma museet i Esbo en utställning med Rut Bryks keramik. Det har i år gått 100 år sedan hon föddes. Utställningen har fått namnet Den magiska lådan.

  

 

Den utställningen får jag bara inte missa. Det är absolut en av sommarens 2016 måsten.

Första gången jag bekantade mig med Rut Bryks keramik var på Designmuseet i Helsingfors 2007. Jag minns fortfarande hur överväldigad jag blev av de otroligt vackra föremålen. Vilka underbara färgskalor! Och den fina lystern! Sedan dess har Rut Bryk hört till mina största favoriter bland de finländska konstnärerna och designerna.

Rut Bryk arbetade under största delen av sin karriär för Arabia. Hon erhöll många utmärkelser för sitt arbete och rönte också stor framgång internationellt. Precis som sin man. Hon var nämligen gift med Tapio Wirkkala. 

 

 

20.05.2016 kl. 22:37

Marktäckare

 

Måste visa en bild på min senaste plantering. Jag har länge haft litet huvudbry med den här rabatten som gränsar till skogen i nordväst. Och halvhjärtat har jag lagt dit än det ena än det andra.

Ingenting har jag tyckt att har varit särskilt lyckat. Förutom ruggarna med krokus och narcisser. Men deras tid är så kort och de är ju redan överblommade sedan ett tag.

Röd sockblomma som skulle få breda ut sig under ginnalalönnen och kring enarna har funnits i tankarna ända sedan jag anlade den här rabatten, men av någon orsak har jag inte fått till det. Förrän nu då.

 

 

I trädgårdsbutiken här i närheten hade dom fina, fräscha exemplar av sockblomma, så jag köpte 10 st till att börja med. Får se hur den börjar trivas och hur den kommer att bre ut sig. Skulle tro att den borde bilda en fin matta som övergång mot naturen och skogen där bakom. Vilken just nu är som ett helt hav av liljekonvalj.

 

 

 

17.05.2016 kl. 20:19

Rymlingar

 

I min trädgård finns väldigt många olika sorters perenner. Jag har nångång försökt börja med att hålla koll och skriva växtlistor, men antagligen började jag för sent, för det blev för jobbigt. Eller så tyckte jag kanske att det inte var så viktigt?

Dessutom flyttar jag runt en massa växter och planterar om när det behövs. Så en lista över vilka plantor som finns i en rabatt kan förändras en hel del från år till år.

Men det finns också en hel del växter som liksom rymmer iväg. Huxflux, så hittar man små plantor litet här och där i trädgården. Ibland riktigt långt borta från moderplantan.

Och jag har väldigt svårt att bara rycka upp dem där de plötsligt dyker upp. Dels är ju perenner värdefulla. Och dels tycker jag att det på sätt och vis är litet spännande att se om de kommer att ta sig och växa sig stora.

Den första bilden är rätt otydlig, men där finns faktiskt säkert ett tiotal plantor av backsippan. Den är ju så fin och dem har jag bara låtit slå rot där de slagit sig ner. Ursprungligen hade jag tre. En försvann efter ett tag. Och en blir aldrig riktigt stor och kraftig. Men de senaste åren har jag börjat hitta nya små plantbörjan lite varstans.

 

 

Balkansippan sprider sig och breder ut sig litet i gången. Det får den gärna göra. Den finns dels i gräsmattan och blir nog nedklippt när det blir gräsklippningsdags. 

 

 

Förökar sig hejvilt gör gullvivan. Den måste jag kanske nog göra något åt? Flytta nånstans till utkanten av trädgården där den får sprida sig fritt.

 

 

Det ljuvliga ormögat har hittat sin plats under aroniabuskarna. Mattan växer år för år.

 

Luktviolen blommar alldeles för kort tid. Och den doftar ju så underbart. En stilla kväll kan hela trädgården fyllas av den milda doften. Visst är den dessutom väldigt söt när man studerar den på nära håll. Den bildar snabbt tuvor här och var. Till och med i gruset. Har nog svårt att riva upp dem.

 

 

Att gräva upp rymlingar och kruka dem har jag gjort ibland. Men det är rätt tidskrävande och krukorna tar plats och skall vattnas. Så väldigt gärna delar jag med mig om det är någon som är intresserad. Det är bara att komma och gräva upp:) 

 

 

15.05.2016 kl. 21:29

En liten äng

 

Enligt en citatbok som vi har här hemma i hyllan har Victor Hugo någon gång sagt:

"Vad kan man mera begära
 än en liten äng att vandra på
och det oändliga att drömma om?"

Varje år i början av augusti brukar jag strö ut en massa frön av kungsänglilja. Överallt i mina rabatter. För att skapa mig små ängar av denna underbara blomma att njuta av och vandra kring.

Och så drömmer jag om att en vår få så mycket kungsängsliljor så jag kan plocka den där riktigt, riktigt stora buketten. Som den bukett jag såg på bild en gång för länge, länge sen...

 

 

Från frö till blomma tar några år. Så det kräver litet tålamod. Men det är ett kärt nöje att följa med den processen.

 

 

 

 

12.05.2016 kl. 17:47

Progress

 

Det är ju knappast så att man i sin träning går från personbästa till personbästa för varje träningstillfälle. Oberoende om man sysslar med löpning, crossfit eller vilken som helst motionsform.

Nå nej, det kan gå långa tider som man känner att man liksom stampar på stället. Det går litet trögt, man saknar kanske inspiration eller så är det nån envis förkylning som hindrar en från att prestera för fullt.

Men sedan när man överraskar och klarar någonting som man inte hade väntat sig. Det känns bara för skönt!

I måndags tyckte tränaren i crossfitsalen att jag skulle försöka mig på att göra en regelrätt pull up. Istället för att träna de negativa pull ups, som jag hållit på med redan länge.

Jag tänkte att jag kan ju göra ett försök, men jag var rätt så säker på att den blir nog halvvägs..

Och så. WHAT?! Jag gjorde det ju! Drog mig upp med hakan ovanför stången. En gång. Första gången ever. Med handflatan greppad mot mig visserligen, då heter rörelsen chin up, men ändå. Jag var själv helt förvånad och överraskad. Hur hade det gått till? Sammanlagt gjorde jag om det sex gånger. 

Ett klart framsteg. Jag känner mig mycket nöjd. Och litet stolt också:)

 

 

 

 

11.05.2016 kl. 21:17

Hjälp, nu går det fort!

 

Det formligen exploderar här ute i trädgården. Solen och värmen har gjort att det på ett par dagar har hänt massor. Och det lyser grant litet här och var i rabatterna nu. 
 

Igår upptäckte jag att bergkörsbäret har sprickfärdiga knoppar:
 

 

Och så här såg trädet ut nu för en stund sedan när Maya och jag kom från kvällspromenixen. I full blom. Och humlorna har surrat rent öronbedövande kring blommorna idag på dagen.

 

 

Fast jag varit ledig sedan i onsdags och vistats utomhus mest hela tiden, tycker jag ändå att jag inte hinner riktigt med nu.

Jordvivan med sin intensiva lila färg lyser glatt i många av mina rabatter. Den gör mig så glad och den får mig att tänka på den person som jag i tiderna har fått den av: Marianne<3
 

 

Bollvivan är litet mer rosa. Alldeles underbar den med.
 

 

Flocktulpanen, tulipa tarda, blommar endast under några få dagar. Och enbart då solen lyser på henne. Den bildar sedan frön som jag brukar strö omkring här och där för att få fler av de gula, små solarna.

 

Och en annan gul favorit. Narcissen Rip van Winkle.
 

 

 

 

07.05.2016 kl. 21:04

 

 

Välkommen till min blogg!

Här skriver jag om det som är nu. Reflekterar över små och stora saker i livet. Delar med mig av vardagliga eller viktiga händelser.

Viktigast är familjen. Som består av en man som bygger hus. Och tre vuxna barn; en musiker, en medianom och en globetrotter. Och så goldisen Maya.

Själv är jag en obotlig motionsfreak. Just nu gäller crossfit, pilates och dagliga hundpromenader. Jobbcyklar vår-höst. Älskar min trädgård. Kan inte leva utan böcker. Gillar också film och njuter av att umgås med släkt och goda vänner.

Skriv gärna en kommentar, det är alltid roligt att få en hälsning. Det går också bra att ta kontakt via mejlen mellan49och50@gmail.com.

Helen

 

 

Andras bloggar jag läser:

Almbacken

Anne

Carita

Frida

Hanna

I min smak

Lyckoslanten

Mitt 60-tals hus

Scillas garden

 

 

 

Böcker jag läst 2016:

Böcker jag läst 2017:

Den som stannar den som går

Nattvakten

Allt jag inte minns

I väntan på Bojangles

Återstoden av dagen

Vända hem

Den vidunderliga kärlekens historia

En gud i spillror

Djurens gård

Alkemisten

Sjung tills du stupar

Det förlorade barnet

Jag är Zlatan Ibrahimovic

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

01.09, 20:30Det skall skördas av Sonja
26.06, 15:25Oundvikligt av Carola
24.04, 21:53De vita pionernas år av Ingrid
17.04, 00:18Veckan före påsk av Sonja
30.03, 15:54Sista lördagen i mars av Carola